17.12.2007.

Blizi se i Muslimanski praznik Kurban Bajram Bajram Šerif Mubarek Olsun svim Muslimanima


Kurban ili Hadžili Bajram jedan od dva islamska blagdana Bošnjaka-muslimana klanjan je jutros u džamijama i mesdžidima na području svih osam medžlisa bihaćkog muftijstva.
  
Obilježavanje Kurban Bajrama u cazinskom Medžlisu IZ-e otpočelo je sinoć na tamošnjem Trgu Alije Izetbegovića kulturno-vjerskim programom i vatrometom, a nastavljeno jutros klanjanjem sabah i bajram-namaza. Veliki broj Cazinjana okupio se da na prigodan način dočeka i ovaj Kurban Bajram, blagdan prinošenja žrtve i pokornosti Allahu dž. š. Centralna svečanost za područje bihaćkog muftijstva kao i svake godine održana je u Sportskoj dvorani «Luke» u kojoj je pred brojnim vjernicima sabah i bajram-namaz klanjao prof. dr. Muharem Štulanović.
  
Tom prilikom je održao i bajramsku hutbu u kojoj je između ostalog naglasio značaj obavljanja obreda Hadždža i klanja kurbana, te pozvao na jedinstvo Bošnjaka-muslimana, međusobno uvažavanje i njegovanje islamske tradicije.
  
Kurban Bajram klanjan je i u prepunim džamijama i mesdžidima na području Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa. Centralna predbajramska svečanost održana je sinoć u Domu kulture u Bosanskoj Krupi u kojem su Centar za kulturu i KUD «Grmeč» priredili bajramsku akademiju čiji su posjetioci također imali priliku pogledati izložbu izabranih slika Udruženja likovnih umjetnika te prisustvovati promociji «Elegije palim šehidima» Emira Sivića, a potom i knjige "Minski rat u BiH" autora Fadila Hasanagića.
  
Bajramski ugođaj vlada i u džematima bužimske općine u čijim je džamijama i mesdžidima klanjan sabah i bajram-namaz. Kurban Bajram u gradskoj džamiji u Bužimu klanjao je glavni imam Senad ef. Aljić. Povodom Kurban Bajrama i Dana «Dječje radosti» učenici Osnovne škole u Bužimu održali su prigodnu priredbu. Na Kurban Bajram jutros su bile prepune i sve džamije na području ključkog medžlisa IZ-e u kojima su sabah i bajram-namaz klanjali i brojni vjernici koji su za ovaj blagdan i Novu godinu u svoj rodni kraj stigli iz dijaspore u kojoj se inače nalazi skoro polovina Ključana.
  
Za razliku od prošlogodišnjeg, u Velikoj Kladuši ovaj Kurban Bajram je dočekan nešto skromnije. Bajram-namaz je klanjan u 27 džamija i mesdžida, a centralna svečanost klanjanja Bajrama priređena je u gradskoj džamiji.
  
Prvi Kurban Bajram klanjale su i džematlije Zagrada čija je izgradnja džamije u toku. Ove godine u Velikoj Kladuši nisu organizirane vjerske niti kulturno-zabavne manifestacije. Na Kurban Bajram svoje sugrađane podsjetili su najmlađi iz Dječjeg vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola.

Baghdad

Tehran

Gornji Vakuf-Nikad Uskoplje


Preporuceni linkovi

KONTAK E-MAIL ADRESA ADMINISTRATORA
KONTAKT:Smrt_gv@hotmail.com

Anketa glasanja
Hocemoli dozvoliti video
Koliko vas je za Isllam
Hocemoli rusiti Uskoplje
BROJAC POSJETA
web counter

Powered 
by Blogger.ba